Nuorisoteatterifestivaali Kallava Kuopiossa  30. -31.10.2020

Turvapaikka 44, osa 2 - esitysinfo
Pe 30.10 klo 21.00 (kutsuvierasesitys)
La 31.10 klo 17.00 ja 20.00  (liput: 15/10/5, maksu käteisellä ovella, varaa sopiva seteliraha)
Stream-linkit esitykseen lisätään tänne sivustolle pe 30.10.
Esityksissä noudatetaan koronarajoituksia: ennakkoilmoittautuminen, max. 15 katsojaa/näytös, käytetään suojamaskia ja huolehditaan turväleistä/käsihygieniasta. Katsojia ohjeistaaan ja opastetaan ennen esitystä.

Ennakkoilmoittautumiset/lisätiedot os. tero.sarkkinen(ät)nuorisoseurat.fi tai +358440 170374 (myös WhatsApp-viestit) 
Tuotanto: TeatteriTorstai-ryhmä/Kia Kaunisto kia.kaunisto(ät)outlook.com

Tervetuloa kaikki Kallavassa järjestettävään Turvapaikka 44, osa 2 -esitykseen. Näytelmä sijoittuu vuoteen 2044. Ekokatastrofin seurauksena otsoniaukko repesi ja vaarallista säteilyä tuli maapallolle. Satoja miljoonia ihmisiä paloi hengiltä ja osalle kehittyi säteilyn ja palamisen myötä vivus mortuus viirus, joka sai aikaan mutaatioita, jotka muuttivat viruksen kantajat sellaisiksi, joita kauhugenressä on kutsuttu zombeiksi. Nämä zombit ei ole laahustavia ölisijöitä, vaan he ovat taitavia saalistajia, joilla on pohjaton nälkä. Heidän pääravintoa ovat me ihmiset. He ovat tuhonneet laajoja ihmispopulaatioita kaikkialla maailmassa. Toimivaa infrastruktuuria ei ole missään ja anarkia vallitsee kaikkialla. Kuopioon entisen kulttuuriareena 44:n tiloihin joitakin vuosia sitten perustettiin turvapaikka. Siellä on juokseva vesi, sähköt ja toimiva viemäröinti. Turvapaikkaa onnistuttiin järjestämään myös toimiva demokratia ja sen suojissa aloitettiin kehitettämään muutaman tiedemiehen johdolla rokotetta virusta vastaan. Vuosi sitten kävi ikävä onnettomuus. Laboratoriossa tutkimuskäytössä ollut zombi pääsi vapaaksi ja tappoi ja tartuttu virusta useisiin talon asukkaisiin.  Kuluneen vuoden aikana, pitkien taistelujen jälkeen, turvapaikka on taas ihmisten hallussa.
--------

Koronan kurittaman Kallavan ohjelmistossa nähdään Teatteritorstai-ryhmän Turvapaikka 2 – esitys festivaalin molempina päivinä. Esityspaikkana on Kulttuuriareena 44. Osallistujille järjestetään koulutusta mm. lavastuksesta. Koronarajoitusten vuoksi esityksiin voidaan ottaa enintään 20 katsojaa/esitys. Esitykset striimataan ja ne on nähtävissä myöhemmin ilmoitettavilla verkkoalustoilla. Tarvittaessa järjestetään lisäesityksiä. Festivaalin ohjelmasta, sisällöistä, lavastuksesta, puvustuksesta, tekniikasta ja tiedotuksesta vastaa teatteritorstai-ryhmä.  Ryhmään kuuluu tällä hetkellä noin 30 nuorta. Ohjaajina toimivat Tero Sarkkinen ja Johanna Metelinen. Tuotantotukea antavat: Kulttuuriareena 44 ja sen henkilökunta sekä Tukeva työvalmennus-säätiön musapaja. Festivaalin vastuullisena taustayhteisönä toimii Suomen Nuorisoseurojen Pohjois-Savon aluetoimisto. Esitysajat ja lisätiedot löytyvät lokakuun toisella viikolla tästä osoitteesta. 

nUORISOTEATTERIFESTIVAALI kALLAVA 30.- 31.10.2020

Kallava toteutetetaan lokakuun viimeisenä viikonloppuna Kuopiossa Kulttuuriareena 44:n tiloissa. Ohjelmistossa on koulutusta, kohtaamisia ja esityksiä. Suomen Nuorisoseurojen nuorisoteatteri- ja teatteriagenttiverkostot saapuvat myös Kuopioon. Ohjelmisto julkistetaan syyskuussa. Seuraa ilmoittelua facebookissa.  


Lehdistötiedote/julkaisuvapaa 7.11.2019

Nuoret valtasivat Kallava Teatterifestivaalin

Suomen Nuorisoseurojen tuottama Kallava teatterifestivaali antoi ohjelmatuotannon ja sisältöjen tekemisen pääosin nuorten teatterin tekijöiden käsiin. Kuopion seudun nuorisoseuran ja nuorisoseurojen aluetoimiston Teatteritorstai-ryhmä suunnitteli, rakensi ja toteutti talossa kauhunäytelmän ”Turvapaikka 44”.

Myös muu ohjelmisto rakentui pääosin nuorille suunnatusta ja nuorten itsensä tekemästä teatterista ja siihen liittyvästä toiminnasta. Esitysten katsojamäärät ylittivät järjestäjien odotukset. Neljä esitystä näki yli 500 katsojaa.

Nuorisoseurajärjestön tuottama teatterifestivaali toteutui Kuopiossa kahdennenkymmenennen kerran. Kallavan 2020 kauden avaa keväällä järjestettävä KevätKallava.

Lisätiedot:  www.kallava.net

Teatteritorstai-toiminta: Tero Sarkkinen, +358 44 0170374 (myös wa)

Kallava teatterifestivaali ja nuorisoseurat: Jussi Salmi 050-556 4748 , jussi.salmi@nuorisoseurat.fi


Kallava  Nuorisoteatterifestivaali 30.10 – 2.11.2019

Ohjelmisto - Kulttuuriareena 44, Kuopio

 

Kallava nuorisoteatterifestivaalin uusi logo 2019. Tekijä: Kalle Paronen

Keskiviikko  30.10

 Tnt-teatteri  - Iso-Britannia

A Christmas Carol
Kulttuuriareena 44 klo: 13.00 (yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnattu esitys)

Guest performances in ENGLISH-Professional English actors
TICKETS CAN BE PURCHASED EMAILING US -Lippuvaraukset:
fpariseadge@gmail.com - info@adg-europe.com

 Tickets/liput: 10,50€
For school audiences, didactic material is available free of charge www.theatreallovertheworld.com

Torstai 31.10

 10.00 – 21.00 Nuorisoteatterityöpajoja, -koulutusta ja -harjoituksia.

 Perjantai 1.11

 12.00 – 17.00 Nuorisoteatterilaisten lavastus- ja maskeeraustyöpaja
Kouluttajana: Ari Savonen (fb: arisavonen1 ja insta: arisavonen)

20.15- 21.10 Turvapaikka 44 (ensi-ilta), osa Kuopion kauhukierrosta, vapaa pääsy – osanottajamäärää on rajoitettu!

Tervetuloa vuoteen 2039. Ilmastonmuutosta ei sitten pysäytetty. 2020 -luvun alussa tiedemiesten tekemät laskelmat eivät ihan pitäneet paikkaansa, vaan "vouhottajat" olivat lähempänä totuutta. Ilmasto todella lämpeni nopeammin ja enemmän kuin luultiin ja laskettiin. Kuivuus, tulvat, hirmumyrskyt, jäävuorten kaatumisista johtuneet jättitsunamit, saastuminen, sukupuuttoaallot, kulkutaudit olivat lopulta vain alkusoittoa.

Saasteiden aiheuttamat valtavat repeämät otsonikerroksessa aiheuttivat ketjureaktion johon kukaan ei osannut varautua. Avaruudesta tulleet myrkylliset säteet tappoivat satoja miljoonia ihmisiä kokonaan ja sadoissa miljoonissa ne saivat aikaan muutoksen, jonka seurauksena heistä tuli sellaisia, joita kauhugenressä kutsutaan ZOMBEIKSI. Nämä zombit eivät tosin ole laahustavia ölisijöitä, vaan Vivus mortuus- viruksen tartunnan saaneet lihanhimoiset otukset ovat vikkeliä, vahvoja ja 100% hengenvaarallisia. Hän saattoi olla sinun läheisesi, mutta jos hän ei nyt syö sinua, hän tekee sinusta kaltaisensa. Jäljelle jääneet ihmiset pyrkivät parhaansa mukaan selviämään hengissä.

Entisen Kulttuuriareena 44:n talosta on tullut Pohjois-Savon paras turvapaikka. Juokseva vesi, sähköt, viemäröinti jne. tarjoavat sinulle parhaan paikan selvitä. Sen lisäksi, että talo on lämmin paikka asua, on siellä radioasema, tutkimuskeskus, aseistetut vartijat ja erinomaisesti organisaatio.

Siellä voit tutustua uuteen kotiisi ja tutustua talon muihin asukkeihin. Ei kannata jännittää, sillä hekin ovat kaltaisiasi tavallisia pakolaisia.
Lippuvarukset ja lisätiedot: wu/p. 0440 170 374, tero.sarkkinen@nuorisoseurat.fi

Huom! esitys ei sovi alle 14-vuotiaille eikä heikkohermoisille. Esityksen aikana yleisö kävelee paljon sisällä ja ulkona, joten korkkarit kaappiin ja lenkkarit jalkaan.

Lauantai  2.11

15.00 – 16.00 Prinsessa Ruusunen-dokumentti ja keskustelutilaisuus
Teatteri Telmin esityksestä valmistunut dokumentti esitetään Kallavassa. Esityksen jälkeen keskustelutilaisuus.

Teatteri TelMi  on erityistä tukea tarvitsevien avoin harrastajateatteriryhmä, joka on toiminut Kuopiossa vuodesta 1999 alkaen. Teatterin nimi tulee perustajiensa  Tellervo ja Mia Hakulisen etunimien alkukirjaimista. Teatteri on siis toiminut jo kaksikymmentä vuotta ja toiminta jatkuu. Tänä vuonna esitettiin klassikkonäytelmä Prinsessa Ruusunen, josta valmistunut dokumentti esitetään Kallavassa. Paikalla on tekijöitä ja avoin keskustelutilaisuus.

17.00 - 18.30  Kädessäsi kasvoi kukka, 5/10 e

Timo K. Mukan ja Edward Lee Mastersin runoihin sävelletty musiikkidraama. Sävellykset ja musiikin johto Markku Huttunen. Käsikirjoitus ja ohjaus Matti Kivinen.

Timo K. Mukka ehti julkaista lyhyen elämänsä aikana toista kymmentä  teosta, runoja ja proosaa. Teosten aiheet ja tyyli syntyivät pohjoisen luonnosta, elämästä, kuolemasta ja luonnon kiertokulusta. Etelän modernistikirjailijoita Mukan tyyli ja aiheet hämmensivät. Häntä pidettiin primitiivisenä ja yltiöromanttisena kirjailijana. Erityisesti Eila Pennanen, ” etelän akka”, kirjoitti Mukasta kriittisiä arvioita. Myöhemmin Mukan arvo on tunnustettu ja hänet on hyväksytty kuulumaan suomalaisen kirjallisuuden kaanoniin. Kädessäsi kasvoi kukka on Timo K. Mukan ja Edgar Lee Mastersin runoihin sävelletty näyttämöteos. Musiikin ja runojen oheen liittyy monologeja, jotka heijastavat runojen tunnelmia.

 

NÄYTTÄMÖLLÄ                                            MUUSIKOT

Anna Adam        laulu, puhe                       Markku Huttunen, piano, kitara

Matti Jortikka    laulu, puhe                       Juha Mäntynen, harmonikka

Mari Sihvo          laulu, puhe                      Petri Niiranen, kitara

Jari Holopainen  puhe                                Pekka Parkkinen, oboe, englannintorvi

Sävellykset ja musiikin johto, Markku Huttunen. Käsikirjoitus ja ohjaus, Matti Kivinen

19.30 - 20.30  Turvapaikka 44, toinen esitys 5/10e – osanottajamäärää on rajoitettu.

Kallavan 2019 teemana on nuorisoteatteri. Mukana on myös aikuisten tekemää teatteria, satuja, työpajoja, koulutusta, kauhua ja dystopiaa. Kallavan sisällöistä vastaavat pääosin Kulttuuriareena 44:n tiloissa toimiva Teatteritorstai-ryhmä, jossa on tällä hetkellä mukana n. 30 alle 18 vuotiasta teatterin tekijää. Heitä ohjaavat Tero Sarkkinen ja Johanna Metelinen. Taustayhteisöinä ovat: Suomen Nuorisoseurat, KulttuuriAreena 44, Kuopion kaupunki ja Kuopion seudun Nuorisoseura.Teatterin tenhoa Kallava Teatterifestivaaleilla

Kallava Teatterifestivaalin sooloteatterikilpailun voittajaksi valittiin lapinlahtelainen Maikki Korhonen näytelmäteoksellaan ”Ystävä”. Toiseksi sijoittui kankaanpääläislähtöinen Jussi Lankoski Helsingistä lausuntateoksellaan ”Valkoisen miehen taakka”. Kolmanneksi sijoittui riistavetinen Paula Vilmi varjoteatteriesityksellään ”Pinnan alla”.

Kilpailuun osallistui 8 sooloteatteriesitystä. Kilpailijat esittivät perinteisiä monologeja, runoja, nukke-ja esineteatteria sekä stand upia. Paras esitys ratkaistiin yleisöäänestyksellä ja seuraavat sijat valitsi kilpailun tuomaristo: Läänintaiteilija Kati Andrianov, teatteritoimenjohtaja Pasi Saarinen, käsikirjoittaja/ohjaaja Matti Kivinen ja teatteriagentti Johanna Hakkarainen.

Enter your text here...

Kallavan neljätoista esitystä 9.-11.11. näki 1 100 katsojaa. Suurimman suosion sai lähes loppuunmyyty kansainvälinen vierailuesitys Herman ja Marta sekä sooloteatterikatselmuksen esitykset.

Suomen Nuorisoseurat ry:n tuottama teatterifestivaali toteutuu Kuopiossa marraskuussa 2018. Koulutuspainotteinen KevätKallava järjestetään huhtikuussa 2018.