Nuorisoseuran juhlaa Palonurmessa

Juhlapaikka Palonurmen nuorisoseurantalo Poukama

Lauantaina 17.6. Palonurmen nuorisoseurantalo Poukamassa juhlittiin Pohjois-Savon Nuorisoseurojen Liiton 110-vuotisjuhlia. Sää suosi juhlijoita ja lukuisia esiintyjiä.

Juhlatilaisuuden juonsi Palonurmesta kotoisin oleva kirjailija Antti Heikkinen. Humoristisella ja lämpimällä otteella hän luotsasi juhlallisuuksia ja luikauttipa väliin myös laulun Maarit Halosen haitarin säestyksellä. Juhliin toivat omat tervehdyksensä Palonurmen Nuorisoseuran puheenjohtaja Mirja Summanen, Pohjois-Savon Nuorisoseurojen Liiton puheenjohtaja Anita Jämsén, sekä Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtaja Ragni Reichart. Juhlissa saatiin nauttia Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissin kuoron kauniista laulusta, lasten kansantanssi- ja musiikkiryhmä Riekkuman keppihevos- ja kantele-esityksistä, Kyösti Hartikaisen lauluesityksestä ja Kasareikka-kansantanssiryhmän tanssiesityksestä, joita säesti haitarillaan Maarit Halonen. Runsaan ohjelman jälkeen juhlat jatkuivat kahvitilaisuudella.

Kulissin kuoro esiintyy

Esitysten välissä palkittiin Pohjois-Savon Nuorisoseurojen vuoden valinnat 2017.

Vuoden nuorisoseuraksi valittiin Murtolahden Nuorisoseura, jonka toiminnasta löytyy jokaiselle jotakin.

Vuoden nuorisoseuralaiseksi valittiin Eeva Jäntti Niiniveden Nuorisoseurasta. Hän on toiminut kylän ja nuorisoseuran aktiivina jo vuosikymmeniä eri luottamustoimissa ja on ollut omalla toiminnallaan vahvasti vaikuttamassa vesantolaisen kylän elinvoimaisen nuorisoseuran toimintaan.

Vuoden talkoolaisena palkittiin Ilkka Ahonen Palonurmen Nuorisoseurasta. Hän on oman nuorisoseuransa hengenluoja ja nuoremman talkoosukupolven opas ja mentori, aina valmiina talkoisiin.

Vuoden yhteistyökumppaneina palkittiin Tuula Pärnänen ja Hanna Kauhanen Siilinjärven kunnasta. He olivat tuottajina huhtikuussa Siilinjärvellä järjestetyssä Nuori Kulttuuri Moves-tanssikatselmuksessa.

Vuoden nuorisoseurantaloksi valittiin Katajamäen Nuorisoseurantalo, joka on kylän yhteisenä kokoontumispaikkana aktiivisessa käytössä. Seurantalon remontointi on aloitettu Suomen Kotiseutuliiton tuella.

Vuoden kansantanssiseura on Kuopion Tanhuujat. Seura on vaalinut kansantanssiperinnettä jo yli 50 vuotta. Tanssin lisäksi seurassa vaalitaan kansallispukuperinteitä, sillä seuralla on yli 200 kansallispuvun puvusto, josta saa myös vuokrata kansallispukuja esimerkiksi juhliin.

Vuoden nuorten ryhmäksi valikoitui Siilinjärven kansantanssijoiden ryhmä Riekkumat, joka myös esiintyi juhlissa. Ryhmää ohjaa Riikka Asikainen.

Vuoden kansantanssiohjaajana palkittiin Sari Hirvonen Kuopion Tanhuujista. Hän on ohjannut Pohjois-Savon lasten ja aikuisten kansantanssiryhmiä jo vuosikymmeniä ja on ollut omalla työllään edistämässä lasten ja nuorten kasvamista kansantanssijoiksi.

Vuoden tulokkaana palkittiin Kuopion seudun Nuorisoseuran Juuso Lökfors. Hän on innokas ja utelias vapaaehtoistoimija, joka ei pelkää uusia haasteita.

Vuoden ohjaajana palkittiin Kuopion seudun Nuorisoseuran jäsen Tatu Parviainen. Hän on tehnyt harrastuksestaan itselleen ammatin toimiessaan lasten ja nuorten kerho-ohjaajana Julkulan nuorisotilassa.

Kunniamaininta elämäntyöstä nuorisoseuroissa ojennettiin Helga Pitkäselle ja Maija Kuosmaselle Palonurmen Nuorisoseurasta. Heidän vapaaehtoistyönsä nuorisoseuroissa on kestänyt yhteenlaskettuna yli vuosisadan ja jatkuu edelleen. Omalla pyyteettömällä toiminnallaan he ovat esimerkkinä ja esikuvana meille kaikille.

Kunniamaininta maakunnallisesta nuorisoseuratyöstä annettiin Aila Tikkaselle, Arja Lipposelle, Tiina Jaakkolalle, Anu Jestoille, Mia Tuoviselle, Seija Niskaselle ja Jouni Kekkoselle. He toimivat Pohjois-Savon Nuorisoseurojen liiton johtokunnassa kiertäen systemaattisesti jäsenkenttäänsä.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä jaettiin Vuoden mummo-erikoispalkinto Anita Jämsénille. Hän on toiminut Nuorisoseurojen keskusseurassa sekä Suomen Nuorisoseurojen Liiton hallituksessa ja valtuustossa. Tämä ihana ihminen rakastaa muista ihmisiä ja uskaltaa myös puolustaa heikompaa.

Kiitoksia kovasti kaikille tapahtumaan osallistuneille ja järjestelyissä mukana olleille!

Riekkuman keppihevosesitys

Mölkyn pelaamista

Kyösti Hartikainen ja Maarit Halonen esiintyvät

Ragni Reichardt pitämässä juhlapuhetta

Kirsi